Lada chłodnicza

Sprzęt chłodniczy wykorzystywany w sklepach

Wykorzystanie sprzętu chłodniczego przekłada się bezpośrednio na zdecydowanie dłuższą świeżość produktów bez utraty ich jakości. W ten sposób przechowywane są między innymi różnego rodzaju wędliny, nabiał, czy dania gotowe do spożycia. Specjalne lady
i regały chłodnicze są jednak ważne nie tylko z punktu zachowania odpowiedniego stanu produktów. Dzięki nim możliwa jest także ekspozycja towarów, co przekłada się na wzrost sprzedaży. Jaki sprzęt chłodniczy wykorzystywany jest w sklepach?

Lady chłodnicze – niezbędny element każdego sklepu i kawiarni

Podstawowym sprzętem, który obecnie znajduje się w praktycznie każdym sklepie spożywczym oraz lokalach typu restauracja, kawiarnia czy cukiernia, są lady chłodnicze. Coraz częściej można spotka je także w tak zwanych warzywniakach.

W zależności od wielkości sklepu konieczny jest wybór odpowiednich urządzeń. – Dopasowanie lady chłodniczej do konkretnych potrzeb danego miejsca jest podstawową kwestią. Warto zwrócić uwagę między innymi na specyfikę sklepu. Jeżeli w punkcie sprzedawane są produkty mięsne, wędliny oraz nabiał to konieczny jest zakup dwóch oddzielnych urządzeń przeznaczonych na inny asortyment – wyjaśnia specjalista z firmy BYFAL sp. z o.o..

W jaki sprzęt warto zainwestować?

Lady to tylko jeden z rodzajów urządzeń chłodniczych wykorzystywanych w sklepach. Oprócz tego doskonale sprawdzają się także różnego typu:

  • szafy chłodnicze, w których przechowywane są zwykle napoje produkowane
    w butelkach plastikowych, szklanych, jak i w puszkach,
  • witryny mroźnicze, gdzie umieszczane są mrożonki: warzywa, owoce, gotowe mieszanki, ryby i mięso, a także różnego rodzaju desery typu: sorbety i lody.

W przypadku witryn mroźniczych sytuacja wygląda dokładnie tak samo, jak podczas wykorzystania wspomnianych lad chłodniczych. Każdy typ asortymentu powinien być przechowywany w oddzielnej komorze – regulują to specjalne przepisy, a brak ich przestrzegania grozi karą.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu chłodniczego do sklepu?

Najważniejszą kwestią jest wybór sprzętów odpowiedniej jakości, które będą wydajne i zapewnią bezpieczeństwo podczas przechowywania produktów spożywczych. Nie bez znaczenia może okazać się także wielkość sprzętu. W przypadku małych sklepów wystarczające będą niewielkie lady, czy witryny. W takich miejscach można spotkać się również z chłodziarkami nablatowymi przeznaczonymi do przechowywania napojów w małych butelkach i puszkach.

Inaczej wygląda sytuacja w większych sklepach, czy marketach, które obsługują zdecydowanie więcej klientów dziennie, w związku z czym muszą zapewnić im odpowiednią ilość towarów. W przypadku takich miejsc bardzo często można spotkać się z całymi alejkami urządzeń chłodniczych i mroźnych. Nie bez znaczenia jest wówczas cicha praca maszyn, która wpływa na ogólne postrzeganie danego marketu i decyzje zakupowe klientów.

Regulamin korzystania z serwisu