Pojemniki z żywnością

Jak wybrać dobre pojemniki do kuchni?

Pojemniki na żywność do kuchni to funkcjonalne i ergonomiczne opakowania, dzięki którym przechowywanie różnych produktów staje się niezwykle proste. Żywność dłużej zachowuje bowiem świeżość, jeśli jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Warto zainwestować w różne pojemniki kuchenne, tym bardziej że jest w czym wybierać.

Jakie pojemniki na żywność warto mieć w kuchni?

Pojemniki kuchenne muszą być przede wszystkim dostosowane do kontaktu z żywnością – decydując się na plastikowe opakowania, należy wybierać wyłącznie modele oznaczone symbolem BPA Free. Zaletą pojemników z tworzyw sztucznych jest odporność na uszkodzenia i stłuczenia – można je zatem wykorzystać także w trasie lub na wycieczce.

Najbardziej popularnymi pojemnikami na żywność są te wykonane ze szkła lub ceramiki, które dostosowane są do kontaktu z gorącymi potrawami oraz nadają się do używania w kuchence mikrofalowej. Takie pojemniki nie odkształcają się na skutek mycia w zmywarce w bardzo wysokich temperaturach. Co ważne, szkło i ceramika nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, a więc nie wpływają na smak i zapach potrawy. Nadają się do przechowywania każdego rodzaju żywności. Obszerny wybór pojemników szklanych i ceramicznych dostępny jest w asortymencie sklepu internetowego ALKON.

Szklane i porcelanowe pojemniki na żywność pięknie będą się prezentować w stylowych kredensach albo na przeszklonych półkach. Przechowywanie żywności w takich pojemnikach jest nie tylko funkcjonalne, ale także podnosi estetykę w kuchni. Warto zainwestować także w pojemniki kuchenne ze stali nierdzewnej, które świetnie sprawdzają się w przypadku suchej żywności, która powinna być przechowywana w ciemnych miejscach.

Na co zwrócić uwagę wybierając pojemniki na żywność?

Podstawową cechą pojemników kuchennych jest szczelność. Żywność przechowywana w specjalnie do tego celu przystosowanych pojemnikach chroniona jest przed zawilgoceniem lub wdaniem się insektów, a dodatkowo na dłużej zachowuje świeżość. Wilgoć i powietrze przedostające się do produktów sypkich i płynnych znacząco obniża ich jakość oraz skraca czas przydatności do spożycia.

W przypadku pojemników kuchennych liczy się także łatwość otwierania i zamykania – najlepiej jest wybierać opakowania z wyprofilowanymi pokrywkami lub uszczelkami, które zapewnia szczelność po zamknięciu i nie sprawią trudności przy otwieraniu.

Szukając pojemników do przechowywania produktów sypkich w spiżarni, warto wybierać opakowania o tym samym kształcie i rozmiarze, dzięki czemu możliwe będzie ich piętrowanie. Do makaronu dobrze sprawdzają się wysokie pojemniki a do kawy i herbaty najlepiej wybierać taką pojemność, która odpowiada wielkości oryginalnego opakowania.

Regulamin korzystania z serwisu