Gdzie wykorzystuje się meble chłodnicze?
Meble chłodnicze to regały chłodnicze, lady, witryny cukiernicze, wyspy warzywnicze oraz szafy chłodnicze. Służą do przechowywania określonego rodzaju produktów w obiektach handlowych oraz usługowych różnych wielkości. Znajdziemy je zarówno w małych, osiedlowych sklepach, jak i w super i hipermarketach, a także cukierniach. Będą nieodzowne w sklepach mięsnych i wędliniarskich.
Zanim przyjrzymy się bliżej zastosowaniu mebli chłodniczych, warto poznać ich budowę oraz konstrukcję. To właśnie bowiem dzięki nim posiadają one wyjątkowe właściwości.Budowa mebli chłodniczych
Obudowy mebli chłodniczych; cokoły oraz panele przednie, wykonane są z blachy stalowej ocynkowanej i pokryte farbą w dowolnym kolorze. Ściany boczne lad chłodniczych produkuje się ze specjalnego tworzywa sztucznego ABS, izolowanego dodatkowo pianką poliuretanową. W pozostałych meblach te elementy wykonane są z blachy stalowej ocynkowanej. Podstawowym materiałem izolacyjnym, dzięki któremu omawiany typ mebli posiada wyjątkowe właściwości chłodnicze, jest pianka poliuretanowa, doskonale izolująca wszystkie przestrzenie. Półki w regałach oraz witrynach chłodniczych z kolei wykonuje się ze stali nierdzewnej lub stali malowanej proszkowo. W regałach, szafach oraz wyspach chłodniczych wspominany już poliuretan znajdziemy także w ściankach bocznych oraz w skorupie. Z kolei powierzchnie ekspozycyjne wewnątrz lad produkowane są ze stali nierdzewnej lub galwanizowane, a następnie malowane proszkowo. Blaty robocze montuje się ze stali nierdzewnej, granitu lub coraz częściej postformingu. Cenionym przedsiębiorstwem, zajmującym się projektowaniem oraz montażem instalacji chłodniczych, mebli i komór chłodniczych dla przemysłu mięsnego, piekarniczego, przechowalnictwa warzyw i owoców jest Firma Usług Handlowych PUCH.Gdzie wykorzystuje się meble chłodnicze?
Meble chłodnicze wykorzystuje się przede wszystkim w sklepach mięsnych, cukierniach, piekarniach, a także w hipermarketach, w postaci wysp chłodniczych na owoce i warzywa. Przechowuje się w nich produkty spożywcze, wymagające szczególnego traktowania oraz takie, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach powietrza, by nie uległy szybkiemu zepsuciu. Przykładem tego typu produktów mogą być różnego rodzaju wędliny i mięsa, a także nabiał oraz sery. Równie dobrze sprawdzają się jako miejsca przechowywania półproduktów lub potraw, gotowych do spożycia. Tego typu meble pełnią także funkcję ekspozycyjną, służąc do prezentacji towaru, dlatego tak chętnie korzystają z nich wyspecjalizowane sklepy, zajmujące się sprzedażą świeżych wędlin czy mięsa. Z kolei w miejscach takich jak cukiernie mogą pełnić także funkcję dekoracyjną i zachęcającą konsumenta do nabycia towaru. Torty i ciasta bowiem będą wyjątkowo dobrze prezentowały się w eleganckich i estetycznych meblach chłodniczych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana