Charakterystyka blatów z kamienia

Blaty z kamienia nie należą do tanich rozwiązań, jeżeli jednak już ktoś może sobie na nie pozwolić, to coraz częściej wybiera właśnie tę opcję. Potrafi być to bowiem solidny wybór na lata przy zarazem niezbyt dużych nakładach czasu i pracy, jeżeli chodzi o czyszczenie i konserwację. Kamień jednak kamieniowi nierówny, warto więc rozważyć wszelkie „za” i „przeciw”, decydując się na konkretny rodzaj.

Niezależnie od tego, czy wybierzemy marmur, granit, kwarc, czy na przykład trawertyn, kamienny blat zawsze będzie prezentował się wyjątkowo efektownie. Jest jednak zimny zarówno w dotyku, jak i z wyglądu, dlatego też najlepiej zestawić go z cieplejszym materiałem, takim jak drewno. Trzeba przy tym pamiętać, że duży ciężar kamienia wymaga solidniejszych mebli, które go utrzymają.

Obróbka i odporność

Do pewnych minusów należy również to, że kamień niełatwo poddaje się przycinaniu, wycinaniu otworów oraz innym rodzajom obróbki, może też sprawiać trudności w montażu. Dlatego też konieczne jest znalezienie doświadczonego i wyposażonego w odpowiedni sprzęt fachowca, który należycie zajmie się kwestią przygotowania blatu. Kiedy ten ostatni jest już jednak na swoim miejscu, cechuje go duża trwałość, niepalność i odporność na wysokie temperatury. Ma to znaczenie szczególnie w kuchni – na blat z kamienia możemy bez obaw odstawić choćby gorący, wprost z ognia zdjęty garnek.

Który kamień wybrać

Do najczęściej wybieranych na blaty kamieni należą granit i marmur. Jednakowo pięknie się prezentują, występują też w wielu niepowtarzalnych wzorach i wersjach kolorystycznych. Część ekspertów uważa jednak, że z marmuru lepiej zrobić blat łazienkowy, schody albo parapet, a blat kuchenny wykonać z granitu. Ten ostatni jest twardszy i mniej porowaty, dzięki czemu trudniej go trwale poplamić czy zarysować.

Kwasy organiczne obecne w takich substancjach spożywczych jak sok z cytryny, ocet czy napoje gazowane są w stanie uszkodzić marmurową powierzchnię blatu w kuchni. – Granit też potrafi być wrażliwy na związki chemiczne, łatwo jednak temu zaradzić, uprzednio należycie go impregnując – mówi specjalista z zakładu kamieniarskiego Stanisława Guzika w Krakowie. Impregnację taką należy okresowo powtarzać, jeśli jest to więc dla nas zbyt duża niedogodność, być może warto pomyśleć o innym materiale.

Zalety granitu

Nie można jednak odmówić granitowi (znacznie wyższej niż w przypadku marmuru) odporności na ścieranie, uderzenia i zarysowania. Można na nim spokojnie rozbijać kotlety, jak również od czasu do czasu coś na nim bezpośrednio przekroić, choć oczywiście najlepiej zawsze używać deski do krojenia. Granit jest też całkowicie wodoodporny i zarazem łatwy do utrzymania w czystości, zwłaszcza że posiada właściwości utrudniające namnażanie się bakterii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu