Zalety naczyń żaroodpornych
Lepszy smak i zapach pieczonego dania, a także znacząco ułatwiony proces sprzątania to tylko niektóre z zalet, którymi odznaczają się naczynia żaroodporne. Z tego względu jest to rozwiązanie coraz chętniej wykorzystywane w polskiej kuchni. Naczynia żaroodporne pozwalają na ugotowanie smacznego i bogatego w składniki odżywcze posiłku dla całej rodziny. Warto poznać ich najważniejsze zalety.
Zdrowe gotowanie
W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi zwraca uwagę na kaloryczność posiłków oraz zawarte w nich składniki odżywcze. Gotowanie w naczyniach żaroodpornych pozwala na zmniejszenie kaloryczności przygotowywanych potraw, ze względu na brak konieczności używania dodatkowego tłuszczu. Dzięki temu po spożyciu posiłku nie czujemy się ciężko i sennie.
Jak twierdzi ekspert reprezentujący firmę AP-POL: „Naczynia żaroodporne sprzedawane są w zestawie z przykrywkami, które pomagają w zatrzymaniu wszelkiej wilgoci, a co za tym idzie także składników odżywczych, w środku przyrządzanego dania”. To sprawia, że potrawy są bardziej soczyste, co jest istotne, zwłaszcza przy przyrządzaniu mięsa. Jednak mięso to nie jedyna żywność, którą można upiec, korzystając z naczynia żaroodpornego. Sprawdza się ono także w przypadku pieczenia ryb, lasagne, zapiekanek, a nawet ciast.
Ułatwienie sprzątania
Oprócz tego, że naczynia żaroodporne są idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących gotować bez dodatku tłuszczu, są także dużym ułatwieniem w sprzątaniu. Można je wyjąć z piekarnika i bez przekładania potrawy położyć prosto na stół. Należy jednak pamiętać o podłożeniu pod naczynie podkładki, aby uchronić blat przed wysoką temperaturą, która może wypaczyć drewno. Dzięki temu, że posiłku przygotowanego w naczyniu żaroodpornym nie trzeba przekładać na dodatkowe talerze, czy półmiski, zmniejsza się liczba naczyń, które musimy pozmywać. Samo czyszczenie naczynia żaroodpornego także nie należy do trudnych. Nie potrzeba do tego żadnych detergentów. Jeśli jednak chcemy pozbyć się bardziej wymagających plam, możemy zastosować ocet lub sodę oczyszczoną.
Przechowywanie pozostałego posiłku
Ważną zaletą naczyń żaroodpornych jest możliwość przechowywania i odgrzewania w nich potraw. Sprawdza się to przede wszystkim w przypadku większych imprez rodzinnych, świąt, czy spotkań towarzyskich, gdy chcemy odgrzać jedną z przygotowanych wcześniej potraw. Raz upieczone danie można zostawić w naczyniu, a następnie całość włożyć do lodówki. Kolejnego dnia można podgrzać potrawę za pomocą piekarnika. Zmniejsza to ilość sprzątania i sprawia, że chętniej sięgamy po posiłek, wiedząc, że nie wiąże się to z kolejną stertą naczyń do umycia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana