Na co zwracać uwagę podczas wybierania piekarnika do kuchni?
Każda, lubiąca gotować osoba, chciałaby mieć w swojej kuchni jak najlepszy piekarnik. Obecnie w sklepach ze sprzętem AGD dostępnych jest bardzo dużo tego typu urządzeń kuchennych. Różnią się one nie tylko sposobem zasilania, ale także ilością dostępnych funkcji i trybów pieczenia. W naszym artykule pomagamy w doborze takiego piekarnika, który będzie w stanie najlepiej spełnić wymagania swoich użytkowników.
Jakie są najważniejsze kryteria wyboru piekarnika?
Zanim zacznie się sprawdzać dokładne funkcje w poszczególnych modelach piekarników, najpierw musimy podjąć kilka podstawowych decyzji. Przede wszystkim musimy zdecydować, czy chcemy kupić piekarnik wolnostojący, czy urządzenie do zabudowy, które będziemy mogli schować w zabudowie kuchennej. Obecnie to drugie rozwiązanie jest wybierane dużo częściej, ponieważ piekarnik do zabudowy może być umieszczony w dowolnym miejscu i na dowolnej wysokości, dzięki czemu jest znacznie łatwiej korzystać z tego urządzenia.
Osoby, które w swoich domach i w mieszkaniach mają dostęp do instalacji gazowej, wybierając piekarnik mogą też zdecydować się na zakup piekarnika gazowego. Trzeba jednak wiedzieć, ze piekarniki gazowe to głównie urządzenia wolnostojące i obecnie w sklepach AGD nie ma zbyt wielu tego typu urządzeń do zabudowy. Jak dodaje nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu AGD Smart, w którym można kupić przede wszystkim urządzenia AGD klasy Premium:
Piekarniki elektryczne już od dawna są najchętniej wybieranymi tego typu urządzenia kuchennymi. Przede wszystkim dlatego, że taki sprzęt jest dużo prostszy w obsłudze i dodatkowo wyposażony w wiele funkcji i trybów pracy, które nie są dostępne nawet w najwyższej klasy urządzeniach gazowych.
Na które parametry szczególnie warto jest zwrócić uwagę, wybierając piekarnik?
Mając już wybrany rodzaj piekarnika, warto jest też sprawdzić parametry użytkowe poszczególnych jego modeli. Pierwszym kryterium na pewno będzie pojemność i wymiary piekarnika. Pojemność tego typu urządzeń jest w ich specyfikacjach podawana w litrach. Większość dostępnych modeli piekarników elektrycznych ma pojemność między 65 a 75 litrów. Istotna jest też szerokość i wysokość urządzenia, ponieważ to one będą decydowały o tym, czy będziemy mogli wstawić do piekarnika więcej niż jedno naczynie.
Wybierając piekarnik koniecznie trzeba też sprawdzić jego moc oraz klasę energetyczną. Obecnie w sklepach dostępne są piekarniki klasy A, A+ i A++. Nie ma już dostępnych gorszych pod tym względem urządzeń. Ważniejszym parametrem wyboru będzie więc moc przyłączeniowa piekarnika. Ta może wynosić od 2 do nawet 5 kW. Im większa moc piekarnika, tym będzie on umożliwiał szybsze przygotowanie potraw.
Bardzo ważna podczas wybierania idealnego modelu piekarnika jest też jego funkcjonalność. W tym miejscu warto jest sprawdzić nie tylko dostępne w nim funkcje pieczenia, ale także funkcje dodatkowe. Jak już wspomnieliśmy, zdecydowanie więcej możliwości dają piekarniki elektryczne. Oprócz funkcji grzania dolnego i górnego, w każdym tego typu urządzeniu dostępne są też funkcje pieczenia z termoobiegiem, czy funkcja grilla. Coraz popularniejsze są także piekarniki z mikrofalą oraz piekarniki parowe.
Spośród dodatkowych funkcji piekarników, warto jest wymienić m.in. funkcję termosondy, która umożliwia określenie temperatury pieczonej potrawy. Bardzo przydatna może być też funkcja Dual Cook, która umożliwia podzielenie piekarnika na dwie strefy pieczenia, dzięki czemu można np. jednocześnie piec ciasto i pieczeń, i ich zapachy nie będą się ze sobą mieszały. Przydatna może być też funkcja automatycznego czyszczenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana