Jak umeblować kuchnię w układzie korytarzowym?

Kuchnia korytarzowa to pomieszczenie, które jest wąskie i nie pozwala na swobodne rozmieszczenie dużej ilości mebli. Urządzenie jej nie jest łatwe, ale można przygotować bezpieczną i funkcjonalną przestrzeń, stosując się do kilku ważnych zasad. W małej kuchni zawsze należy zamontować wyposażenie, które pozwoli maksymalnie wykorzystać przestrzeń. Jeśli to z salonu nie będzie pasowało, zawsze można zdecydować się na meble na wymiar.
Jak stworzyć przestrzeń roboczą w kuchni korytarzowej?
Przestrzeń robocza to te elementy wyposażenia kuchni, które wykorzystuje się bezpośrednio do przygotowania posiłków. Są to więc piekarnik i płyta grzewcza, lodówka, zlew i blaty. Bardzo często okazuje się, że w kuchni korytarzowej nie uda się zastosować zasady trójkąta roboczego. Wtedy można zdecydować się na umieszczenie:
- lodówki, zlewu i płyty na jednej ścianie, oddzielając każdy ze sprzętów blatem,
- jednego ze sprzętów na przeciwległej ścianie, mniej więcej w połowie odległości pomiędzy pozostałymi dwoma.
Takie rozmieszczenia sprawią, że korzystanie z kuchni będzie wygodniejsze. Umożliwiają to natomiast meble kuchenne na wymiar, które pomagają maksymalnie zagospodarować przestrzeń w kuchni.
Jakie meble zamontować w kuchni korytarzowej?
W kuchni korytarzowej jest przeważnie mało miejsca, dlatego najlepiej postawić na montaż minimalistycznych mebli i zrezygnować z niepotrzebnego sprzętu. Bardzo ciekawym rozwiązaniem są szafki o gładkich frontach, które nie tylko łatwo się czyści, ale także wygodnie się wokół nich porusza. Małe kuchnie nie powinny być aranżowane w ciemnych odcieniach, szczególnie jeśli nie wpada do nich dużo światła słonecznego. Biały, beżowy czy inne jasne kolory sprawią, że pomieszczenie optycznie będzie wydawało się większe. Lepiej zrezygnować też z wszelkiego rodzaju dywaników. Zajmują podłogę, a do tego sprawiają wrażenie, że wnętrze jest jeszcze mniejsze, niż w rzeczywistości.
Specjaliści z firmy Meble ROBKO zwracają uwagę na wykorzystanie nowoczesnych kuchennych rozwiązań. Wśród nich wyróżniają:
- szafki narożne, które wysuwają się po otworzeniu półki i pozwalają zagospodarować więcej przestrzeni,
- unikanie wieszania półek nad blatami, aby osoba gotująca nie czuła się przytłoczona,
- stoliki chowane w szafce – takie meble można rozłożyć, kiedy potrzebny jest dodatkowy blat albo w kuchni przebywa więcej osób,
- półki otwarte – łatwiej będzie sięgać po znajdujące się na nich przedmioty.
Możliwości jest wiele, każdy więc może dopasować je do indywidualnych oczekiwań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Żal-Color Jarosław Kapusta
Żaluzje, rolety, markizy, moskitiery woj. śląskie44-240 Żory, Osińska 32
-
Myszka. s.c. Wiesław Myszka Paweł Górnicki
Żaluzje, rolety, markizy, moskitiery woj. podkarpackie35-310 Rzeszów, al. Rejtana 20
-
Adaja PPHU Adam Jęczmień
Żaluzje, rolety, markizy, moskitiery woj. dolnośląskie58-100 Świdnica, Ułańska 10