Charakterystyka regałów sklepowych
Regały sklepowe nie tylko mają za zadanie przechowywać produkty w sposób uporządkowany, ale także jak najlepiej je eksponować. Kolor i styl mebli powinny charakteryzować się spójnością z wystrojem całego sklepu. Regały dedykowane konkretnej grupie produktów wyposaża się w dodatkowe elementy, które stwarzają wygodne rozwiązania dla sprzedawców i klientów, a przy tym mogą także lepiej eksponować produkt.
Regały dopasowane do wnętrz
Regały przede wszystkim muszą być praktyczne w użytkowaniu. Bardzo ważne jest dopasowanie ich do rozkładu poszczególnych działów sklepu. Jak dodaje ekspert z firmy Iglootechnika w Warszawie:Przed zakupem należy także oszacować wielkość mebli w stosunku do powierzchni sklepu oraz ruchu klientów. Odpowiednia wygoda i ergonomia jest szczególnie istotna w punktach samoobsługowych.Pojemność regałów musi również uwzględniać wielkość danego asortymentu. Na nic zda się duży regał ekspozycji piekarniczej, jeśli sklep nie posiada wystarczającej ilości produktów, żeby go zapełnić.
Regały uniwersalne
Najczęściej w sklepach używane są regały o uniwersalnym zastosowaniu. Służą one do przechowywania produktów pakowanych oraz napojów. Charakteryzują się dużą odpornością na ciężar, dlatego zazwyczaj układa się na nich tyle towarów, ile może wejść. Regały uniwersalnego zastosowania zazwyczaj są metalowe, natomiast ich półki mogą być z metalu, siatki, szkła czy drewna. Wybór musi uwzględniać rodzaj ekspozycji. Niektórzy producenci oprócz gotowych ofert proponują meble robione na wymiar. W ten sposób możliwe jest dopasowanie regału do każdego wnętrza niezależnie od indywidualnych potrzeb.Regały dedykowane
Sklepy spożywcze zazwyczaj potrzebują kilku rodzajów regałów. Ekspozycja alkoholi czy wypieków będzie zupełnie inna niż produktów pakowanych. Regały piekarnicze często zawierają półki koszowe lub separatory do pieczywa. Przy ekspozycji wyrobów cukierniczych, a także niektórych alkoholi, bardzo przydatne może okazać się dodatkowe oświetlenie. Regały chłodnicze muszą utrzymywać określoną temperaturę powietrza, dlatego wyposażone są w agregaty. Natomiast do restauracji, barów, bufetów i pozostałych lokali gastronomicznych polecane są regały wykonane z tworzyw nierdzewnych. Każdy rodzaj różni się budową i wyglądem. Przy ich doborze niezbędne jest dostosowanie pod względem kolorów i stylu w taki sposób, by się od siebie nie różniły, ani nie odbiegały od aranżacji wnętrza sklepu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana