wystroj-restauracji

Wystrój restauracji, czyli uczta także dla oczu

Obchodzisz ważne święto, a może masz po prostu ochotę na obiad, który ktoś ugotuje za Ciebie? Nie musisz decydować się na fast-food i jeść byle jak. Możesz wybrać się do restauracji, gdzie będzie równie ładne, jak pysznie. Restauratorzy coraz większą uwagę przywiązują do wyglądu sal i stolików. Jak my, jako goście, możemy rozpoznać dobry wystrój restauracji? Dowiesz się tego z artykułu.

Czym powinno się charakteryzować wnętrze restauracji, aby przyciągnąć gości?

O to, dlaczego ważny jest wystrój restauracji, zapytaliśmy się managera z  restauracji „Koliba pod Czarcim Kopytem” na Śląsku:

Doskonałe jedzenie to nie jedyny powód odwiedzania restauracji. Drugim, niemniej ważnym powodem, jest wystrój wnętrza. Wizyta w restauracji powinna być ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.

Na klimat wnętrza restauracji składają się:

  • styl umeblowania – stolików, baru, kredensów,
  • dodatki na ścianach (obrazy, lustra, fototapety, akcesoria),
  • dekoracja stolików i baru (obrusy, serwetki, kwiaty, świece)
  • barwy, w których utrzymane jest wnętrze.

Po pierwsze wnętrze restauracji powinno być spójne z charakterem lokalu. Warto, aby restauracja włoska była wyposażona w proste meble, dodatkowo w fototapety przedstawiające malownicze uliczki i pachniała włoskimi ziołami. Czyli przypominała klimat tradycyjnej trattorii.

Po drugie wnętrze restauracji powinno korespondować z nazwą lokalu. Przykładowo nazwa „Koliba pod Czarcim Kopytem” od razu przywołuje skojarzenia ze schronieniem, z górami, z drugiej strony z czymś ciemnym, z ogniem, podziemiami. Gość spodziewa się ciemnego, ale przytulnego  wnętrza, kominka, akcentów góralskich. Lokal taki powinien nawiązywać stylem do tradycyjnej chaty, a więc dobrze, żeby na stołach pojawiły się kolorowe serwety, a we  wnętrzu dominowało drewno.

Równie ważne jest, aby wystrój zmieniał się w zależności od aktualnych świąt. Warto, aby w okolicy Świąt Bożego Narodzenia na stołach znalazło się więcej zieleni, a na ścianach girlandy czy jemioła. Okres Halloween powinien z kolei przyciągać wzrok gości ozdobami z dyni.

Ładne wnętrza i karta spójna z wystrojem to przepis na sukces

Dodatkowo można pokusić się o nadanie każdej sali w restauracji nieco innego charakteru i innej nazwy albo przestrzeń nad każdym stolikiem ozdobić nieco inaczej. Należy pamiętać przy tym, aby wszystko korespondowało z ogólnym stylem restauracji.

Korzystne zestawienia kolorystyczne to: czerń i złoto, złoto i biel, biel i brąz, zieleń i pomarańcz lub róż czy czerwień.

Ostatnie, ale równie ważne – wystrój wnętrza musi korespondować z menu. We wnętrzu w stylu nowoczesnym gość nie spodziewa się w karcie ruskich pierogów, ale potraw bardziej wyszukanych. W góralskiej chacie klient oczekuje, że z zup zje kwaśnicę, a z dań głównych raczej mięsa: golonkę, schab, dziczyznę. Do tego napije się piwa lub wina korzennego czy kwasu chlebowego. We wnętrzu w stylu francuskim chciałby zjeść sery, żabie udka, ślimaki, a na deser crème brûlée.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu