Rodzaje nawozów do roślin

Zadaniem nawozów roślinnych jest poprawa jakości roślin, wspomaganie ich w rozwoju i osiągnięciu pięknego wyglądu czy obfitych plonów. Poprzez nawożenie uzupełniamy składniki odżywcze, których rośliny potrzebują do wzrostu, a których ilość w glebie nie jest wystarczająca. Nawozy możemy podzielić ze względu na ich przeznaczenie, formę, pochodzenie, skład chemiczny czy czas stosowania.

Zastosowanie i forma

W szerokiej ofercie nawozów do roślin znajdziemy takie, które są uniwersalne i wspomogą ogólny stan zdrowia każdej rośliny oraz będą stymulowały jej wzrost. Niektóre rośliny są jednak bardziej wymagające i dla nich zalecane są nawozy, które zawierają specjalne substancje chemiczne. Dlatego w sklepach ogrodniczych znajdziemy odrębne nawozy do różnego rodzaju traw, iglaków, konkretnych warzyw (np. nawóz do pomidorów), kwiatów doniczkowych (np. nawóz do paproci) i tych kwitnących w ogrodzie (np. nawóz do róż czy azalii).

Nawozy różnią się między sobą także formą, w jakiej podawana jest substancja aktywna – mogą być płynne lub stałe. Nawozy płynne sprzedawane są w butelkach, których zawartość rozpuszcza się w wodzie w zalecanych przez producenta proporcjach. Tak przygotowanym roztworem podlewa się ziemię wokół rośliny. Substancje odżywcze pobierane są z gleby przez korzenie rośliny. Nawozy płynne w odpowiednim stężeniu mogą także być wykorzystywane do oprysku liści. Forma stała nawozów, to zwykle granulaty, które przypominają ziarenka grochu i które stosuje się wyłącznie w okresie wegetacji rośliny na początku jesieni, kiedy gleba nie jest jeszcze zamarznięta, a roślina nie spowolniła jeszcze swych funkcji życiowych. Niektóre z nawozów – najczęściej do kwiatów doniczkowych i roślin kwitnących – mają formę pałeczek nawozowych, które umieszcza się w podłożu.

Przewagą nawozów płynnych nad granulowanymi  jest to, że działają o wiele szybciej. To dzięki płynnej formie, która szybciej wnika w strukturę gleby. Nawożenie nawozami płynnymi powinno być powtarzane co kilkanaście dni przez cały okres wegetacji roślin. Regularne nawożenie roztworem o niewielkim stężeniu pomoże nam także uniknąć przenawożenia, a jednocześnie zapewni stały dopływ składników odżywczych. – podpowiada nam ekspert z internetowego sklepu z nasionami i nawozami firmy Polan.

Skład nawozu

W zależności od tego, jakie jest pochodzenie nawozu, możemy wyróżnić nawozy zielone, organiczne lub mineralne. Nawozy zielone to nic innego, jak zielona masa roślinna. Powstają z roślin poplonowych, m.in. z łubinu, wyki czy żyta. Rozkładająca się masa zielona wzbogaca glebę o związki próchniczne i składniki pokarmowe łatwo przyswajalne dla roślin. Nawozy organiczne, to przede wszystkim obornik i kompost, pozytywnie wpływające na wzrost i rozwój roślin. Nawozy mineralne natomiast, to nawozy sztuczne o ściśle określonym składzie. Kluczowymi pierwiastkami są tutaj azot, potas i fosfor – każdy z nich pełni ważne dla rozwoju roślin funkcje i wspomaga ich wzrost.

Regulamin korzystania z serwisu