Jak urządzić spiżarnię w mieszkaniu?
Przechowywanie żywności to jedno z podstawowych zadań kuchni. Jednak zdarza się, że jej przestrzeń nie jest wystarczająca. Rozwiązaniem może być więc domowa spiżarnia, która stanowi dodatkową i uporządkowaną przestrzeń do przechowywania żywności. Może być ona przestrzenią wyodrębnioną z kuchni lub zupełnie oddzielnym pokojem, wypełnionym szafkami. Warto jednak pamiętać, że wydzielenie domowej spiżarni może mieć miejsce nawet na niedużej powierzchni. Przekonaj się, co jest kluczem do organizacji domowej spiżarni.
Uporządkowania przestrzeń kluczem do sukcesu
Domowa spiżarnia to pomieszczenie lub jego część, która powinna być dobrze zorganizowana. Rozplanowanie przestrzeni pomoże w zachowaniu jej funkcji, jaką jest przechowywanie, lecz wpłynie także na panujący w niej porządek. Bardzo duże znaczenie w spiżarni mają półki, zarówno będące częścią regału, jak i powieszone na ścianie. Muszą być stabilne, z tego względu najczęściej wykorzystuje się te wykonane z metalu lub drewna. Najwygodniejszym rozwiązaniem są modele 20 lub 30 - centymetrowe.
Warto jednak wyposażyć pomieszczenie także w kilka głębszych półek. Będą one idealną przestrzenią na rzadko używane w kuchni przedmioty takie jak garnki, czy patelnie. Porządek na półkach pomagają z kolei utrzymać pojemniki o różnej wielkości, pudełka, puszki lub słoiki. Ciekawym sposobem organizacji spiżarni jest także wybór systemu wysokich szafek cargo, podzielony na sekcje.
Jak podkreśla ekspert z firmy Artvinyl – Pol: Przestrzeń w spiżarni warto zorganizować według trzech kluczy – ciężaru, przeznaczenia żywności oraz temperatury. Z tego względu najniższej umieszcza się przedmioty cięższe i te wymagające niższej temperatury, wyżej lżejsze butelki, artykuły sypkie oraz słoiki, a najwyżej pojedyncze zioła, papryki i warkocze czosnku, które można przymocować na relingu.
Znaczenie temperatury
Idealna temperatura do przetrzymywania zapasów żywności waha się pomiędzy 10 a 15 stopniami Celsjusza. Z tego względu spiżarnię najlepiej umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Najczęściej jest to północna część domu. Bardzo często nie ma jednak takiej możliwości. W takim wypadku warto wybrać miejsce z dala od źródeł ciepła, czyli kaloryferów, jak i piecyka. Osoby, które chętnie korzystają z mrożonek, powinny wyposażyć spiżarnię także w zamrażarkę lub lodówko-chłodziarkę.
Higiena wnętrza
Spiżarnia, podobnie jak kuchnia to przestrzeń, w której nie trudno o zabrudzenia. Z tego względu ściany pomieszczenia, a także podłogę, warto wyłożyć płytkami łatwymi do utrzymania w czystości. Z kolei półki i systemy do przechowywania powinny być zabezpieczone przed absorbowaniem wilgoci. Systemy szafek cargo ze względu na swoją specyfikę pozwolą na zachowanie higieniczności poprzez podzielenie szafek na konkretne sekcje i zamknięcie produktów w ich wnętrzu. To z kolei pomoże w ograniczeniu dostępu do produktów owadom i gryzoniom.
Jeśli w pomieszczeniu znajduje się okno, warto dodatkowo zabezpieczyć je siatką. Nie należy także zapominać o nagromadzeniu wilgoci, która może prowadzić do skraplania się pary wodnej, a w konsekwencji rozwoju bakterii, grzybów, a także zawilgocenia żywności. Aby tego uniknąć, przestrzeń, w której znajduje się spiżarnia, powinna mieć oddzielny kanał wentylacyjny. Można w pomieszczeniu zamontować także wentylator.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana