Diabeł tkwi w szczegółach – Na co zwrócić uwagę urządzając restaurację
Nie da się ukryć, że urządzanie restauracji jest bardzo poważnym przedsięwzięciem. Każdy restaurator, który już przez to przechodził wie, jak wiele szczegółów i niuansów trzeba dopracować, aby osiągnąć wymarzony efekt finalny. Radzimy na co zwracać uwagę przy urządzaniu restauracji.
Sztuka kompromisu
Podczas projektowania swojej restauracji trzeba przede wszystkim pamiętać o tym, by goście czuli się w jej wnętrzu dobrze. Oczywiście, nie oznacza to, że macie porzucić swoją wizję. W tym przypadku warto jednak pójść na kompromis.Zdarza się, że restaurator urządzając swoją restaurację stara się dopasować jej wystrój do własnego gustu, podczas gdy do całego procesu podejść trzeba dość obiektywnie. Wbrew pozorom, lokale gastronomiczne tworzy się dla gości, toteż ich samopoczucie trzeba stawiać na pierwszym miejscu – radzi nasz rozmówca reprezentujący firmę DECOREST.Na wstępie musisz zrozumieć, że w twojej restauracji będą pojawiać się różni goście, o różnych potrzebach, temperamentach i różnych gustach. Jak wiadomo, nie da się dostosować lokalu tak, aby w pełni odpowiadała wszystkim ludziom na całym świecie, jednak kluczem do sukcesu może być znalezienie złotego środka. Lepiej więc, na przykład, zdecydować się na neutralne barwy ścian, a cały nastrój restauracji zbudować przy pomocy charakterystycznych mebli i elementów dekoracyjnych, utrzymanych w wybranej stylistyce.
Weź pod uwagę menu
Na atmosferę restauracji wpływa wiele czynników, z których najważniejszym jest oczywiście samo jedzenie. Tuż za nim plasuje się również wystrój danego miejsca, a ten powinien być spójny stylistycznie z tym, co goście dostają na talerzach. I tak na przykład, jeśli w restauracji macie zamiar podawać dania włoskie, to warto zadbać o wystrój przywodzący na myśl restauracje z Italii i wprowadzić do wnętrza słoneczne barwy, kwieciste zastawy i dodatki, drewniane okiennice lub obraz przedstawiający panoramę włoskiego miasta.Nie zapominaj o oświetleniu
W każdej restauracji bardzo ważnym elementem jest także odpowiednie oświetlenie, które powinno być dostosowane względem potrzeb gości. W przypadku barów i restauracji działających głównie wieczorami, dobrym pomysłem jest wybór lekkiego światła, zapewniającego intymną, owianą półmrokiem atmosferę (współgra ono z ludzkim zegarem biologicznym). Z kolei w restauracjach, w których organizowane są ważne uroczystości rodzinne, lepiej zdecydować się na jasne światło, dodatkowo podkreślające prestiż tego miejsca.O czym jeszcze pamiętać?
Wyżej wymienione przykłady, to tylko kilka elementów, o które trzeba zadbać podczas urządzania restauracji. Poza nimi, trzeba dobrze przemyśleć wybór zastawy, na której będą podawane dania, ubiór obsługi oraz wiele innych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana