5 błędów popełnianych przy projektowaniu kuchni
Błędy w projekcie mieszkania powodują silny dyskomfort domowników. Źle zagospodarowana przestrzeń, zagracenie pomieszczeń czy niepasująca kolorystyka wyposażenia to tylko niektóre nieprawidłowości, jakie mogą się ujawnić w trakcie realizacji. Jedne z najczęstszych pomyłek dotyczą jednak doboru mebli kuchennych. Jak ich uniknąć, planując aranżację wnętrza?
Kuchnia służy nie tylko do przygotowywania posiłków, ale także ich spożywania, przyjmowania gości czy spędzania czasu z najbliższymi – dzięki wspólnemu gotowaniu i jedzeniu zacieśniamy więzy. Aby każda z tych aktywności była możliwie komfortowa, warto zadbać o odpowiednie wyposażenie pomieszczenia. Wszystkie potrzebne akcesoria powinny znajdować się pod ręką, a jednocześnie być zorganizowane tak, aby zawsze znajdowały się w przypisanym im miejscu. Oto, jak tego dokonać.
Czego należy unikać, wybierając meble kuchenne?
Można wymienić kilka najczęstszych błędów, jakie popełnia się podczas planowania aranżacji opisywanego pomieszczenia. Poniżej znajdują się „popularne” pomyłki dotyczące doboru mebli kuchennych:
- 1. Niewłaściwe wymiary
Wiele osób dokonuje nieprawidłowych pomiarów, co wpływa na funkcjonalność wyposażenia. Nie chodzi tutaj jedynie o niedostatecznie zagospodarowaną przestrzeń, ale i niedopasowanie sprzętów względem wzrostu domowników (np. wysokość blatów) albo ograniczony dostęp do górnych półek.
- 2. Zagracenie pomieszczenia
Brak „inteligentnego” systemu przechowywania oraz zbyt duża ilość szafek prowadzi do tego, że mamy do czynienia z zagraconą przestrzenią, w której znajduje się sporo mebli, a jednak występują trudności ze schowaniem akcesoriów kuchennych.
- 3. Niespójna aranżacja
Wyposażenie (oferowane np. przez Studio Mebli Kuchennych „Lux” działające w Żorach) musi odpowiadać stylowi aranżacji, jaki przyjęto w pozostałych pomieszczeniach, aby mieszkanie nie wydało się chaotyczne. W kuchni powinna też panować spójna kolorystyka, jednak nie zawsze te zalecenia są przestrzegane.
- 4. Ustawienie sprzętów
Częstym błędem jest nieprzemyślana instalacja płyty grzewczej lub zlewu. Pomiędzy sprzętami należy zachować odpowiedni dystans (min. pół metra), żeby móc wygodnie zmywać naczynia i odstawiać gorące garnki. Piekarnik także nie powinien znajdować się w rogu mebli, ponieważ takie położenie może spowodować poparzenia.
Po piąte: brak podziału kuchni na strefy
Pomieszczenie trzeba podzielić na pewne strefy, tj. na przestrzeń z instalacjami elektrycznymi (gniazdka, lodówka itp.) i wodnymi, aby zapewnić domownikom maksymalne bezpieczeństwo podczas przebywania w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana